Skip links

Άγχος και προβλήματα διάθεσης

Γενικευμένο Άγχος: Όταν το άτομο βιώνει έντονο άγχος, βρίσκεται συνεχώς σε κατάσταση εγρήγορσης και δεν μπορεί να ελέγξει την ανησυχία του σχεδόν σε όλες τις δραστηριότητες της καθημερινότητας του, τότε ενδεχομένως να παρουσιάζει γενικευμένο άγχος. Δυο από τα μοτίβα σκέψης που χαρακτηρίζουν τα άτομα αυτά είναι η καταστροφοποίηση, η τάση δηλαδή να πηγαίνει το μυαλό τους απευθείας στο πιο καταστροφικό σενάριο απέναντι σε μια δυσκολία, και ο μηρυκασμός, κατά τον οποίο αναμασούν διαρκώς τις ίδιες ανησυχίες χωρίς να μπορούν να βρουν κάποια λύση.

Κρίσεις Πανικού: Η κρίση πανικού ξεκινά συνήθως όταν το άτομο εντοπίζει ένα ανησυχητικό σωματικό σύμπτωμα (που συχνά οφείλεται σε άγχος). Στη συνέχεια, δίνει στο σύμπτωμα μια απειλητική ερμηνεία, όπως, λόγου χάρη, ότι παθαίνει κάτι επείγον στην υγεία του ή ότι χάνει τον έλεγχο του μυαλού του. Η ερμηνεία αυτή εκλαμβάνεται ως κατάσταση συναγερμού από τον εγκέφαλο, ο οποίος ενεργοποιεί το σύστημα του άγχους και το άτομο κατακλύζεται εκείνη τη στιγμή από διάφορα συμπτώματα φόβου, όπως εφίδρωση, τρέμουλο, δύσπνοια και ταχυκαρδία. Με τη σειρά τους, τα συμπτώματα αυτά εκλαμβάνονται ως αποδείξεις από το άτομο, ότι όντως του συμβαίνει κάτι σοβαρό και μέσω φαύλων κύκλων εντείνεται το διάστημα του φόβου. Όλη η παραπάνω διαδικασία εκδηλώνεται μέσα σε λίγα λεπτά και βιώνεται ως μια εξαιρετικά τρομακτική και ψυχολογικά εξουθενωτική εμπειρία.

Αγοραφοβία: Χαρακτηρίζεται από έντονο φόβο ή άγχος του ατόμου για δύο ή περισσότερες από τις παρακάτω καταστάσεις: να χρησιμοποιεί τα μέσα μαζικής μεταφοράς, να βρίσκεται σε ανοικτούς χώρους, να βρίσκεται σε κλειστούς χώρους, να στέκεται στην ουρά ή μέσα σε πλήθος, να είναι μόνος έξω από το σπίτι. Το άτομο φοβάται ή αποφεύγει αυτές τις καταστάσεις, γιατί ανησυχεί ότι η διαφυγή από αυτές μπορεί να είναι δύσκολη ή ότι μπορεί να μην υπάρχει διαθέσιμη βοήθεια σε περίπτωση που εμφανίσει κάποιο ανησυχητικό σύμπτωμα. Συχνά η αγοραφοβία εκδηλώνεται σε άτομα που έχουν περάσει από σοβαρές κρίσεις πανικού.

Κοινωνικό Άγχος: Χαρακτηρίζεται από έντονο φόβο ή άγχος σε κοινωνικές καταστάσεις, όπου το άτομο εκτίθεται σε πιθανή κριτική από τους άλλους. Το άτομο συνήθως φοβάται ότι θα ενεργήσει με τέτοιους τρόπους ή θα δείξει συμπτώματα άγχους που θα προκαλέσουν την αρνητική αξιολόγηση από τους άλλους, όπως ότι θα γίνει ρεζίλι.

Φοβίες: Χαρακτηρίζονται από έντονο φόβο ή άγχος για ένα συγκεκριμένο αντικείμενο ή κατάσταση και οδηγούν σε συμπεριφορές αποφυγής. Ο μηχανισμός της φοβίας έχει μια εξελικτική βάση. Κατά την εξέλιξη του είδους μας, ορισμένες καταστάσεις που είχαν κατοχυρωθεί ως απειλητικές συνδέθηκαν με την αντίδραση που οδηγεί σε μάχη, φυγή ή πάγωμα. Έτσι, αρκετοί άνθρωποι έχουν την βιολογική προδιάθεση να βιώνουν έντονο φόβο για καταστάσεις που ήταν απειλητικές στο εξελικτικό μας παρελθόν. Συνήθως, όμως, για να εδραιωθεί μια φοβία εμπλέκεται και ο μηχανισμός της μάθησης, κατά τον οποίο το άτομο «μαθαίνει» να αποφεύγει μια κατάσταση που του είχε προκαλέσει έντονο φόβο στο παρελθόν και μέσω της αποφυγής τελικά διαιωνίζεται ακόμα περισσότερο η φοβία.

Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή: Χαρακτηρίζεται από την παρουσία ιδεοληψιών (εμμονών) ή καταναγκασμών ή και των δύο. Οι ιδεοληψίες αναφέρονται σε επανειλημμένες και επίμονες σκέψεις, παρορμήσεις ή εικόνες, οι οποίες βιώνονται ως παρείσακτες και προκαλούν έντονο άγχος ή ενόχληση. Το άτομο προσπαθεί να τις αγνοεί ή να τις καταστέλλει ή να τις εξουδετερώνει με κάποια άλλη σκέψη ή πράξη, εκτελώντας έναν καταναναγκασμό. Οι καταναγκασμοί αναφέρονται σε επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές (π.χ. πλύσιμο χεριών, τακτοποίηση, έλεγχος) ή νοερές πράξεις (π.χ. προσευχές, μετρήσεις, σιωπηρές επαναλήψεις λέξεων), τις οποίες το άτομο αισθάνεται αναγκασμένο να εκτελέσει ως απάντηση σε μία ιδεοληψία ή σύμφωνα με κανόνες που πρέπει να εφαρμοστούν αυστηρά.

Άγχος Υγείας: Το άγχος υγείας αποτελεί μια ευρεία έννοια που αναφέρεται σε καταστάσεις όπου το άτομο αγχώνεται υπερβολικά για θέματα υγείας και μπορεί να εμφανίζει ψυχοσωματικά συμπτώματα. Παρακάτω περιγράφονται δυο διαταραχές που σχετίζονται με το παθολογικό άγχος για την υγεία. Η Διαταραχή Σωματικών Συμπτωμάτων χαρακτηρίζεται από την παρουσία ενός ή περισσοτέρων σωματικών συμπτωμάτων, τα οποία προκαλούν σημαντική ενόχληση και οδηγούν σε υπερβολικές σκέψεις, συναισθήματα ή συμπεριφορές γύρω από τα συμπτώματα αυτά ή την υγεία γενικότερα. Η Διαταραχή Άγχους Ασθένειας αναφέρεται σε μια έντονη ενασχόληση του ατόμου με την ιδέα ότι έχει ή ότι αποκτά μια σοβαρή ασθένεια και μπορεί είτε να ελέγχει συνέχεια το σώμα του για σημάδια της ασθένειας και να επισκέπτεται συχνά γιατρούς ή αντιθέτως να αποφεύγει τις επισκέψεις σε γιατρούς.

Κατάθλιψη: Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από κατάθλιψη, ήπιας ή πιο βαριάς μορφής, που μπορεί να οφείλεται σε γενετική προδιάθεση ή να είναι αντίδραση σε σοβαρά γεγονότα ζωής. Στην καταθλιπτική κατάσταση έχουμε συνήθως ένα συνδιασμό ενδογενών (βλέπουμε τον εαυτό μας, τον κόσμο και το μέλλον με αρνητικό τρόπο) και εξωγενών προβλημάτων (ανησυχία για οικονομικά θέματα, δυσκολίες στις σχέσεις μας κ.λπ.). Οι άνθρωποι με κατάθλιψη γνωρίζουν την απόλυτη δυστυχία, κάνουν «μαύρες σκέψεις», βιώνουν την αδράνεια που τους εμποδίζει να πάρουν στα χέρια τους τον έλεγχο της ζωής τους. Πολλοί υποφέρουν σιωπηλά και κρατούν κρυφά τα προβλήματά τους για πολλά χρόνια, νοιώθοντας υπερβολική ντροπή και ενοχή. Στον φαύλο κύκλο της κατάθλιψης οι σκέψεις γίνονται ολοένα και πιο καταστροφικές συμπαρασύροντας τις συναισθηματικές αντιδράσεις και τη συμπεριφορά. Παραδείγματος χάριν, όταν κάποιος λόγω καταθλιπτικής διάθεσης δεν έχει την όρεξη ή την ενέργεια να εμπλακεί σε ευχάριστες ή παραγωγικές δραστηριότητες, αρχίζει να κατηγορεί τον εαυτό του και να αισθάνεται στάσιμος, ενισχύοντας έτσι ακόμα περισσότερο το αίσθημα της κατάθλιψης.

Δυσθυμία: Αναφέρεται σε μια περίοδο τουλάχιστον 2 ετών, όπου το άτομο εμφανίζει καταθλιπτική διάθεση (στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, τις περισσότερες μέρες), η οποία συνοδεύεται από δύο (ή περισσότερα) από τα παρακάτω: μειωμένη όρεξη ή υπερφαγία, αϋπνία ή υπερυπνία, χαμηλή ενεργητικότητα ή κόπωση, χαμηλή αυτοεκτίμηση, πτωχή συγκέντρωση ή αναποφασιστικότητα, αισθήματα απελπισίας.

This website uses cookies to improve your web experience.

Ομαδική Ψυχοθεραπεία για τη βελτίωση της Ποιότητας Ζωής

Καθημερινά αντιμετωπίζουμε καταστάσεις που δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα, δυσχεραίνοντας έτσι τη δέσμευση μας στις αξίες μας και στην ποιότητα ζωής που θα θέλαμε να έχουμε. 

Συμμετέχοντας στην Ομάδα θα μάθετε να:

  • Διαχειρίζεστε αποτελεσματικά τα συναισθήματα σας
  • Καλλιεργείτε μια στοργική και ισορροπημένη σχέση με τον εαυτό σας και τους άλλους
  • Διαχειρίζεστε αποτελεσματικά προβλήματα στις διαπροσωπικές σας σχέσεις
  • Δίνετε συνειδητά προσοχή στην εμπειρία σας, χωρίς να κρίνετε τον εαυτό σας
  • Εφαρμόζετε νέες συμπεριφορές που θα σας βοηθούν να διατηρείτε έναν υγιή τρόπο ζωής
  • Δεσμεύεστε σε θετικές δράσεις που είναι συμβατές με τις αξίες σας

Οι συναντήσεις είναι δίωρης διάρκειας κάθε Πέμπτη 20:00-22:00, δια ζώσης.

 

Διεύθυνση

Λεωφόρος Κηφισίας 27Α, Αθήνα

Τηλέφωνο Επικοινωνίας

216 939 0828

Επικοινωνήστε μαζί μας για να μάθετε περισσότερα:

Κλείστε δωρεάν γνωριμία με τον ψυχολόγο-ψυχοθεραπευτή Δημήτρη Γιαννιό.
Η Ομάδα ξεκινά στις 23/05/24

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - WEBINARS

Τα διαδικτυακά σεμινάρια επικεντρώνονται σε μια θεματική κάθε φορά και έχουν ψυχοεκπαιδευτικό χαρακτήρα, δηλαδή εισάγουν το κοινό στις βασικές έννοιες και τους ψυχολογικούς μηχανισμούς που εμπλέκονται στην εκάστοτε ψυχολογική δυσκολία. Επιπλέον, προτείνονται αποτελεσματικοί τρόποι αρχικής αντιμετώπισης αυτών των δυσκολιών, σύμφωνα με τις αρχές του Γνωσιακού Συμπεριφοριστικού μοντέλου. 

ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας για μία αξιολόγηση και θα έρθουμε άμεσα σε επαφή μαζί σας.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΖΕΥΓΟΥΣ

Στη Θεραπεία Ζεύγους η θεραπευτική διαδικασία διεξάγεται ανάμεσα στον θεραπευτή και τους δυο συντρόφους, με κοινό στόχο τον εντοπισμό και την τροποποίηση των δυσλειτουργικών μοτίβων σχέσης και επικοινωνίας του ζευγαριού. Συχνά, τα μοτίβα σχέσης και προσωπικότητας του ενός συντρόφου συγκρούονται με τα αντίστοιχα μοτίβα του άλλου, καταλήγοντας σε φαύλους κύκλους αλληλεπίδρασης, από τους οποίους είναι δύσκολο να δραπετεύσει το ζευγάρι.

Κάθε άτομο έχει εσωτερικές εμπειρίες, που περιλαμβάνουν τόσο τις γνωσίες του όσο και τις συναισθηματικές του αντιδράσεις για τη σχέση και το περιβάλλον. Αυτό το γνωσιο-συναισθηματικό σύνολο είναι μία πολύ υποκειμενική εμπειρία για τον καθένα και η κατανόηση των σκέψεων και των συναισθηματικών βιωμάτων του ατόμου για τη σχέση έχει μεγάλη σημασία. Η εσωτερική υποκειμενική εμπειρία επηρεάζει τη συμπεριφορά, αλλά και είναι απάντηση στη συμπεριφορά του συντρόφου του. Δυστυχώς, στα ζευγάρια σε κρίση, η σχέση μεταξύ των εξωτερικών συμπεριφορών του ενός και των υποκειμενικών βιωμάτων του άλλου συχνά εκτροχιάζεται.

Καθώς τα μέλη του ζευγαριού αρχίζουν να αποκρυσταλλώνουν αρνητικά συναισθήματα και στάσεις μεταξύ τους, οι αρνητικές συμπεριφορές του συντρόφου τονίζονται ενώ οι θετικές συμπεριφορές και απόπειρες βελτίωσης της σχέσης μειώνονται ή αγνοούνται.

ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας για μία αξιολόγηση και θα έρθουμε άμεσα σε επαφή μαζί σας.

ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

 Ένας ειδικός ψυχικής υγείας καλείται να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες και να διαχειρίζεται σύνθετες προκλήσεις κατά τη θεραπευτική διαδικασία. Στην Εποπτεία Ειδικών Ψυχικής Υγείας, ο εποπτευόμενος φέρνει προς συζήτηση δυσκολίες που αντιμετωπίζει ή που πιστεύει ότι θα αντιμετωπίσει και με την καθοδήγηση του επόπτη διερευνούν λύσεις και εμβαθύνουν στην πρακτική εφαρμογή του Γνωσιακού Συμπεριφοριστικού μοντέλου  εμπλουτίζοντας  το θεραπευτικό έργο του εποπτευόμενου προς τους θεραπευόμενους του. Συχνά, επίσης, στη θεραπευτική πράξη διακινούνται προσωπικά «τυφλά» σημεία του θεραπευτή που παρακωλύουν τη θεραπεία και τον δυσκολεύουν. Συχνά ζητήματα είναι η αυτοθυσία του θεραπευτή και η αδυναμία του να θέσει ένα σταθερό πλαίσιο συνεργασίας, η  υπερβολική συμφωνία σε δυσλειτουργικές πεποιθήσεις ή και αγνόηση ότι αυτό συμβαίνει, και η συναισθηματική κινητοποίηση κατά την αλληλεπίδραση λόγω χαρακτηρολογικών ζητημάτων των δύο μελών.

ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας για μία αξιολόγηση και θα έρθουμε άμεσα σε επαφή μαζί σας.

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Η Ψυχολογική Αξιολόγηση περιλαμβάνει τη χορήγηση σταθμισμένων ερωτηματολογίων που χορηγούνται αποκλειστικά από ειδικούς ψυχικής υγείας, καθώς και μία συζήτηση και γνωριμία με υπεύθυνο του Κέντρου μας. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία σχηματίζεται ένα εξατομικευμένο προφίλ του ενδιαφερόμενου που τον βοηθά να συνδέσει τα διάφορα προβλήματα στη ζωή του με συγκεκριμένα συμπτώματα και χαρακτηριστικά. Στόχος της Ψυχολογικής Αξιολόγησης είναι η διατύπωση μιας αρχικής διαγνωστικής εντύπωσης που θα βοηθήσει τον θεραπευτή να σχεδιάσει το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο σύμφωνα με τα προβλήματα, τις ανάγκες και τους στόχους του κάθε θεραπευόμενου.  

ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας για μία αξιολόγηση και θα έρθουμε άμεσα σε επαφή μαζί σας.

ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

Οι διαδικτυακές συνεδρίες προτείνονται όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα πραγματοποίησης δια ζώσης ψυχοθεραπείας. Μπορεί να προτιμηθεί όταν κάποιος αδυνατεί να μετακινηθεί, λόγω κινητικών προβλημάτων και προβλημάτων υγείας ή εάν διαμένει στην επαρχεία ή το εξωτερικό. Επίσης, χρησιμοποιείται σε χρονικά διαστήματα που δεν υπάρχει η δυνατότητα προσέλευσης στο γραφείο, προλαμβάνοντας πιθανή υποτροπή και επανεμφάνιση της πρότερης δυσφορικής κατάστασης.

ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας για μία αξιολόγηση και θα έρθουμε άμεσα σε επαφή μαζί σας.

ΟΜΑΔΙΚΗ ΓΝΩΣΙΑΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΙΣΤΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται εβδομαδιαία, δια ζώσης και είναι δίωρης διάρκειας

Πέμπτη 20.00-22.00 & Παρασκευή 19.30-21.30

  • Διερευνούμε τους τρόπους σκέψης που κρύβονται πίσω από τις ψυχολογικές μας δυσκολίες.
  • Μελετάμε τις στρατηγικές που χρησιμοποιούμε όταν συνδεόμαστε με κοντινά μας πρόσωπα καθώς και τα συναισθήματα που μας προκαλεί η σύνδεση μαζί τους.
  • Εξελίσσουμε την αυτογνωσία πάνω στα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας μας.

Θεραπευτικές Προσεγγίσεις:

  • Γνωσιακή Θεραπεία: Πως λειτουργεί το μυαλό μας, μέσω της σκέψης, όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με δυσάρεστες καταστάσεις;
  • Μεταγνωσιακές προσεγγίσεις: Πως να παίρνουμε απόσταση από τις σκέψεις μας, ώστε να τις βλέπουμε από τη σκοπιά ενός παρατηρητή που μελετά τον ίδιο του τον εαυτό;
  • Σχεσιακές προσεγγίσεις: Ποιο είναι το στυλ της αλληλεπίδρασης μας με τους άλλους και πως αυτό χτίστηκε σε σχέση με τα σημαντικά πρόσωπα της ζωής μας;

ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ

Οι Ομάδες είναι ανοιχτές σε νέα μέλη! Συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας και θα έρθουμε άμεσα σε επαφή μαζί σας.

ΑΤΟΜΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η ατομική ψυχοθεραπεία αποτελεί μια συνεργατική διαδικασία ανάμεσα σε θεραπευτή και θεραπευόμενο που διεξάγεται σε ένα κλίμα εμπιστοσύνης και αποδοχής, με στόχο την επίλυση ενός συγκεκριμένου προβλήματος ή γενικά τη διεύρυνση της αυτογνωσίας για μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Όταν το αίτημα του θεραπευόμενου, δηλαδή ο λόγος που τον κάνει να αναζητήσει ψυχοθεραπεία, είναι συγκεκριμένο, παραδείγματος χάρη η διαχείριση κρίσεων πανικού, τότε εφαρμόζεται ένα συγκεκριμένο θεραπευτικό πλάνο που εστιάζει στο παρόν και ασχολείται με τους ψυχολογικούς μηχανισμούς που εμπλέκονται στη διατήρηση του συγκεκριμένου προβλήματος. Όταν το αίτημα είναι πολυσύνθετο, όπως η διαχείριση των συναισθημάτων ή/και προβλημάτων σε σχέσεις, τότε το θεραπευτικό πλάνο είναι ευρύτερο περιλαμβάνοντας στοιχεία από διάφορες θεραπευτικές προσεγγίσεις και πέρα από το παρόν εστιάζει επίσης στο παρελθόν, προκειμένου να διερευνηθούν οι τρόποι, με τους οποίους χτίστηκαν οι ψυχολογικές δομές που ονομάζουμε προσωπικότητα.

ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας για μία αξιολόγηση και θα έρθουμε άμεσα σε επαφή μαζί σας.

Explore
Drag