Skip links
PSYCHOTHERAPY

The metacognitive mind

Πολλές φορές οι πράξεις μας είναι αποτέλεσμα αμυνών, αποφυγών, δυσλειτουργικών μοτίβων σκέψης, φοβιών κτλ. Όταν όμως είμαστε σε θέση να κατανοούμε όλους αυτούς τους εσωτερικούς μηχανισμούς και έχοντας υπόψη τις αξίες που θέλουμε να πορευόμαστε στη ζωή μας, τότε μας ανοίγεται η ελευθερία να βλέπουμε την ίδια κατάσταση από διαφορετικές οπτικές. Έτσι, λοιπόν, μπορούμε ενσυνείδητα να επιλέγουμε την οπτική που είναι φροντιστική για εμάς και να περνάμε στη δράση και στην αλλαγή της συμπεριφοράς. Αυτό είναι η ενσυνείδητη δράση.

Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία (ΓΣΘ):

Η ΓΣΘ είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας που βασίζεται στην αρχή ότι δεν επηρεαζόμαστε από τα ίδια τα γεγονότα, αλλά από τις σκέψεις και τις πεποιθήσεις που αναπτύσσουμε γύρω από αυτά. Στόχος, λοιπόν, της θεραπείας είναι να βοηθήσει τον θεραπευόμενο να ανακαλύψει και να αλλάξει τα μοτίβα σκέψης και συμπεριφοράς που τον επηρεάζουν αρνητικά στη ζωή του.

Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από γνωσιακές τεχνικές, όπου ο θεραπευόμενος εξασκείται στο να παρατηρεί τις σκέψεις του σαν υποθέσεις για την πραγματικότητα και όχι ως αντικειμενικές αναπαραστάσεις αυτής, ώστε να μπορεί να υιοθετεί σταδιακά εναλλακτικές, λιγότερο αρνητικές οπτικές για τον εαυτό του και τον κόσμο. Χρησιμοποιούνται, επίσης, και συμπεριφοριστικές τεχνικές, όπως τα λεγόμενα συμπεριφορικά πειράματα, όπου ο θεραπευόμενος πειραματίζεται με νέες συμπεριφορές, με σκοπό να διαψεύσει παλιές, αρνητικές σκέψεις ή πεποιθήσεις του.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ

Ενώ η ΓΣΘ εστιάζει στην αλλαγή των σκέψεων, η Θεραπεία της Συμπεριφοράς εστιάζει αμιγώς στην αλλαγή των συμπεριφορών εκείνων που συμβάλλουν στη διατήρηση του άγχους, των φοβιών ή της κατάθλιψης. Το άγχος, οι φοβίες και η κατάθλιψη οδηγούν σε συμπεριφορές αποφυγής, με συνέπεια οι άνθρωποι που υποφέρουν από τα παραπάνω να αποφεύγουν να εκτεθούν σε καταστάσεις που τους προκαλούν άγχος, φόβο, ντροπή ή δυσφορία, με αποτέλεσμα όμως να μην μπορούν να ξεπεράσουν τα συναισθήματα αυτά.

Ενώ η ΓΣΘ εστιάζει στην αλλαγή των σκέψεων, η Θεραπεία της Συμπεριφοράς εστιάζει αμιγώς στην αλλαγή των συμπεριφορών εκείνων που συμβάλλουν στη διατήρηση του άγχους, των φοβιών ή της κατάθλιψης. Το άγχος, οι φοβίες και η κατάθλιψη οδηγούν σε συμπεριφορές αποφυγής, με συνέπεια οι άνθρωποι που υποφέρουν από τα παραπάνω να αποφεύγουν να εκτεθούν σε καταστάσεις που τους προκαλούν άγχος, φόβο, ντροπή ή δυσφορία, με αποτέλεσμα όμως να μην μπορούν να ξεπεράσουν τα συναισθήματα αυτά. Η Θεραπεία της Συμπεριφοράς, με κύρια τεχνική την έκθεση, μαθαίνει στον θεραπευόμενο τρόπους που τον βοηθούν να εκτίθεται σταδιακά σε καταστάσεις που προηγουμένως απέφευγε, ώστε να αρχίσει να εξοικειώνεται με δύσκολα συναισθήματα, όπως ο φόβος, χωρίς να τον κρατούν πίσω στη ζωή του

ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ 3ΗΣ ΓΕΝΙΑΣ

Οι Θεραπείες Τρίτης Γενιάς δημιουργήθηκαν από ψυχοθεραπευτές που ανήκαν στον ευρύτερο κύκλο της ΓΣΘ, με συνέπεια να εξελίξουν σύγχρονα θεραπευτικά μοντέλα που διατηρούν κάποιες από τις βασικές αρχές της ΓΣΘ, αλλά συγχρόνως διαφοροποιούνται ως προς αυτήν σε ορισμένα βασικά σημεία. Λόγου χάρη, όπως και η ΓΣΘ, δίνουν έμφαση στην παρατήρηση των σκέψεων ως υποθέσεις και όχι ως ακριβείς αναπαραστάσεις της πραγματικότητας, αλλά ενώ η ΓΣΘ στοχεύει στην αλλαγή του περιεχομένου των σκέψεων, τα μοντέλα αυτά στοχεύουν στην αλλαγή συνολικά της σχέσης που έχει ο άνθρωπος με τη σκέψη του.

Θεραπείες, όπως αυτή της Ενσυνειδητότητας (Mindfulness-Based Cognitive Therapy), της Αποδοχής και Δέσμευσης (Acceptance and Commitment Therapy) ή της Συμπόνιας (Compassion Focused Therapy), μαθαίνουν στον θεραπευόμενο να προσεγγίζει τις σκέψεις του με επίγνωση, αποδοχή και συμπόνια, χωρίς να προσπαθεί να τις κρίνει ή να τις αλλάξει. Υιοθετεί, δηλαδή, σταδιακά μια στάση ενός συμπονετικού παρατηρητή προς τα συμβάντα του μυαλού του, αντί να βρίσκεται σε μια στάση αυστηρού κριτή που μάχεται διαρκώς με τον εαυτό του

ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

MINDFULNESS

ΑΤΟΜΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

ΕΠΟΠΤΕΙΑ

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

WEBINARS

ΟΜΑΔΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

This website uses cookies to improve your web experience.

Ομαδική Ψυχοθεραπεία για τη βελτίωση της Ποιότητας Ζωής

Καθημερινά αντιμετωπίζουμε καταστάσεις που δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα, δυσχεραίνοντας έτσι τη δέσμευση μας στις αξίες μας και στην ποιότητα ζωής που θα θέλαμε να έχουμε. 

Συμμετέχοντας στην Ομάδα θα μάθετε να:

  • Διαχειρίζεστε αποτελεσματικά τα συναισθήματα σας
  • Καλλιεργείτε μια στοργική και ισορροπημένη σχέση με τον εαυτό σας και τους άλλους
  • Διαχειρίζεστε αποτελεσματικά προβλήματα στις διαπροσωπικές σας σχέσεις
  • Δίνετε συνειδητά προσοχή στην εμπειρία σας, χωρίς να κρίνετε τον εαυτό σας
  • Εφαρμόζετε νέες συμπεριφορές που θα σας βοηθούν να διατηρείτε έναν υγιή τρόπο ζωής
  • Δεσμεύεστε σε θετικές δράσεις που είναι συμβατές με τις αξίες σας

Οι συναντήσεις είναι δίωρης διάρκειας κάθε Πέμπτη 20:00-22:00, δια ζώσης.

 

Διεύθυνση

Λεωφόρος Κηφισίας 27Α, Αθήνα

Τηλέφωνο Επικοινωνίας

216 939 0828

Επικοινωνήστε μαζί μας για να μάθετε περισσότερα:

Κλείστε δωρεάν γνωριμία με τον ψυχολόγο-ψυχοθεραπευτή Δημήτρη Γιαννιό.
Η Ομάδα ξεκινά στις 23/05/24

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - WEBINARS

Τα διαδικτυακά σεμινάρια επικεντρώνονται σε μια θεματική κάθε φορά και έχουν ψυχοεκπαιδευτικό χαρακτήρα, δηλαδή εισάγουν το κοινό στις βασικές έννοιες και τους ψυχολογικούς μηχανισμούς που εμπλέκονται στην εκάστοτε ψυχολογική δυσκολία. Επιπλέον, προτείνονται αποτελεσματικοί τρόποι αρχικής αντιμετώπισης αυτών των δυσκολιών, σύμφωνα με τις αρχές του Γνωσιακού Συμπεριφοριστικού μοντέλου. 

ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας για μία αξιολόγηση και θα έρθουμε άμεσα σε επαφή μαζί σας.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΖΕΥΓΟΥΣ

Στη Θεραπεία Ζεύγους η θεραπευτική διαδικασία διεξάγεται ανάμεσα στον θεραπευτή και τους δυο συντρόφους, με κοινό στόχο τον εντοπισμό και την τροποποίηση των δυσλειτουργικών μοτίβων σχέσης και επικοινωνίας του ζευγαριού. Συχνά, τα μοτίβα σχέσης και προσωπικότητας του ενός συντρόφου συγκρούονται με τα αντίστοιχα μοτίβα του άλλου, καταλήγοντας σε φαύλους κύκλους αλληλεπίδρασης, από τους οποίους είναι δύσκολο να δραπετεύσει το ζευγάρι.

Κάθε άτομο έχει εσωτερικές εμπειρίες, που περιλαμβάνουν τόσο τις γνωσίες του όσο και τις συναισθηματικές του αντιδράσεις για τη σχέση και το περιβάλλον. Αυτό το γνωσιο-συναισθηματικό σύνολο είναι μία πολύ υποκειμενική εμπειρία για τον καθένα και η κατανόηση των σκέψεων και των συναισθηματικών βιωμάτων του ατόμου για τη σχέση έχει μεγάλη σημασία. Η εσωτερική υποκειμενική εμπειρία επηρεάζει τη συμπεριφορά, αλλά και είναι απάντηση στη συμπεριφορά του συντρόφου του. Δυστυχώς, στα ζευγάρια σε κρίση, η σχέση μεταξύ των εξωτερικών συμπεριφορών του ενός και των υποκειμενικών βιωμάτων του άλλου συχνά εκτροχιάζεται.

Καθώς τα μέλη του ζευγαριού αρχίζουν να αποκρυσταλλώνουν αρνητικά συναισθήματα και στάσεις μεταξύ τους, οι αρνητικές συμπεριφορές του συντρόφου τονίζονται ενώ οι θετικές συμπεριφορές και απόπειρες βελτίωσης της σχέσης μειώνονται ή αγνοούνται.

ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας για μία αξιολόγηση και θα έρθουμε άμεσα σε επαφή μαζί σας.

ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

 Ένας ειδικός ψυχικής υγείας καλείται να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες και να διαχειρίζεται σύνθετες προκλήσεις κατά τη θεραπευτική διαδικασία. Στην Εποπτεία Ειδικών Ψυχικής Υγείας, ο εποπτευόμενος φέρνει προς συζήτηση δυσκολίες που αντιμετωπίζει ή που πιστεύει ότι θα αντιμετωπίσει και με την καθοδήγηση του επόπτη διερευνούν λύσεις και εμβαθύνουν στην πρακτική εφαρμογή του Γνωσιακού Συμπεριφοριστικού μοντέλου  εμπλουτίζοντας  το θεραπευτικό έργο του εποπτευόμενου προς τους θεραπευόμενους του. Συχνά, επίσης, στη θεραπευτική πράξη διακινούνται προσωπικά «τυφλά» σημεία του θεραπευτή που παρακωλύουν τη θεραπεία και τον δυσκολεύουν. Συχνά ζητήματα είναι η αυτοθυσία του θεραπευτή και η αδυναμία του να θέσει ένα σταθερό πλαίσιο συνεργασίας, η  υπερβολική συμφωνία σε δυσλειτουργικές πεποιθήσεις ή και αγνόηση ότι αυτό συμβαίνει, και η συναισθηματική κινητοποίηση κατά την αλληλεπίδραση λόγω χαρακτηρολογικών ζητημάτων των δύο μελών.

ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας για μία αξιολόγηση και θα έρθουμε άμεσα σε επαφή μαζί σας.

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Η Ψυχολογική Αξιολόγηση περιλαμβάνει τη χορήγηση σταθμισμένων ερωτηματολογίων που χορηγούνται αποκλειστικά από ειδικούς ψυχικής υγείας, καθώς και μία συζήτηση και γνωριμία με υπεύθυνο του Κέντρου μας. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία σχηματίζεται ένα εξατομικευμένο προφίλ του ενδιαφερόμενου που τον βοηθά να συνδέσει τα διάφορα προβλήματα στη ζωή του με συγκεκριμένα συμπτώματα και χαρακτηριστικά. Στόχος της Ψυχολογικής Αξιολόγησης είναι η διατύπωση μιας αρχικής διαγνωστικής εντύπωσης που θα βοηθήσει τον θεραπευτή να σχεδιάσει το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο σύμφωνα με τα προβλήματα, τις ανάγκες και τους στόχους του κάθε θεραπευόμενου.  

ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας για μία αξιολόγηση και θα έρθουμε άμεσα σε επαφή μαζί σας.

ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

Οι διαδικτυακές συνεδρίες προτείνονται όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα πραγματοποίησης δια ζώσης ψυχοθεραπείας. Μπορεί να προτιμηθεί όταν κάποιος αδυνατεί να μετακινηθεί, λόγω κινητικών προβλημάτων και προβλημάτων υγείας ή εάν διαμένει στην επαρχεία ή το εξωτερικό. Επίσης, χρησιμοποιείται σε χρονικά διαστήματα που δεν υπάρχει η δυνατότητα προσέλευσης στο γραφείο, προλαμβάνοντας πιθανή υποτροπή και επανεμφάνιση της πρότερης δυσφορικής κατάστασης.

ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας για μία αξιολόγηση και θα έρθουμε άμεσα σε επαφή μαζί σας.

ΟΜΑΔΙΚΗ ΓΝΩΣΙΑΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΙΣΤΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται εβδομαδιαία, δια ζώσης και είναι δίωρης διάρκειας

Πέμπτη 20.00-22.00 & Παρασκευή 19.30-21.30

  • Διερευνούμε τους τρόπους σκέψης που κρύβονται πίσω από τις ψυχολογικές μας δυσκολίες.
  • Μελετάμε τις στρατηγικές που χρησιμοποιούμε όταν συνδεόμαστε με κοντινά μας πρόσωπα καθώς και τα συναισθήματα που μας προκαλεί η σύνδεση μαζί τους.
  • Εξελίσσουμε την αυτογνωσία πάνω στα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας μας.

Θεραπευτικές Προσεγγίσεις:

  • Γνωσιακή Θεραπεία: Πως λειτουργεί το μυαλό μας, μέσω της σκέψης, όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με δυσάρεστες καταστάσεις;
  • Μεταγνωσιακές προσεγγίσεις: Πως να παίρνουμε απόσταση από τις σκέψεις μας, ώστε να τις βλέπουμε από τη σκοπιά ενός παρατηρητή που μελετά τον ίδιο του τον εαυτό;
  • Σχεσιακές προσεγγίσεις: Ποιο είναι το στυλ της αλληλεπίδρασης μας με τους άλλους και πως αυτό χτίστηκε σε σχέση με τα σημαντικά πρόσωπα της ζωής μας;

ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ

Οι Ομάδες είναι ανοιχτές σε νέα μέλη! Συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας και θα έρθουμε άμεσα σε επαφή μαζί σας.

ΑΤΟΜΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η ατομική ψυχοθεραπεία αποτελεί μια συνεργατική διαδικασία ανάμεσα σε θεραπευτή και θεραπευόμενο που διεξάγεται σε ένα κλίμα εμπιστοσύνης και αποδοχής, με στόχο την επίλυση ενός συγκεκριμένου προβλήματος ή γενικά τη διεύρυνση της αυτογνωσίας για μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Όταν το αίτημα του θεραπευόμενου, δηλαδή ο λόγος που τον κάνει να αναζητήσει ψυχοθεραπεία, είναι συγκεκριμένο, παραδείγματος χάρη η διαχείριση κρίσεων πανικού, τότε εφαρμόζεται ένα συγκεκριμένο θεραπευτικό πλάνο που εστιάζει στο παρόν και ασχολείται με τους ψυχολογικούς μηχανισμούς που εμπλέκονται στη διατήρηση του συγκεκριμένου προβλήματος. Όταν το αίτημα είναι πολυσύνθετο, όπως η διαχείριση των συναισθημάτων ή/και προβλημάτων σε σχέσεις, τότε το θεραπευτικό πλάνο είναι ευρύτερο περιλαμβάνοντας στοιχεία από διάφορες θεραπευτικές προσεγγίσεις και πέρα από το παρόν εστιάζει επίσης στο παρελθόν, προκειμένου να διερευνηθούν οι τρόποι, με τους οποίους χτίστηκαν οι ψυχολογικές δομές που ονομάζουμε προσωπικότητα.

ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας για μία αξιολόγηση και θα έρθουμε άμεσα σε επαφή μαζί σας.

Explore
Drag