Skip links

Ψυχοθεραπεία της προσωπικότητας

Οι τρόποι διαπροσωπικής αλληλεπίδρασης και ρύθμισης του συναισθήματος οργανώνονται σε ψυχολογικές δομές που αποτελούν τα κύρια μοτίβα της προσωπικότητας μας, τα οποία συμπληρώνονται από τις βασικές πεποιθήσεις που έχουμε για τον εαυτό μας και τους άλλους. Τα μοτίβα αυτά, με τη σειρά τους, οργανώνονται σε διάφορους τύπους προσωπικότητας και αποτελούν αντικείμενο της Ψυχοθεραπείας, όταν καταλήγουν σε δυσλειτουργίες αναφορικά με την εικόνα του εαυτού και τις διαπροσωπικές σχέσεις.

Παρακάτω περιγράφονται κάποιοι από τους τύπους προσωπικότητας που αναζητούν συχνά ψυχολογική βοήθεια λόγω της δυσφορίας που βιώνουν. Ο κάθε άνθρωπος μπορεί να ταυτιστεί με κάποια από τα χαρακτηριστικά που αναφέρονται στους τύπους αυτούς.

Οριακή (μεταιχμιακή) προσωπικότητα: Χαρακτηρίζεται από ένα μοτίβο αστάθειας στις σχέσεις, την εικόνα του εαυτού και τα συναισθήματα. Οι άνθρωποι με οριακά στοιχεία φοβούνται διαρκώς την εγκατάλειψη από κάποιο κοντινό τους πρόσωπο και έχουν δυσκολία να ρυθμίσουν το συναίσθημα τους. Συνεπώς, βιώνουν έντονο σχεσιακό άγχος και το συναίσθημα τους απορρυθμίζεται εύκολα σε καταστάσεις σχεσιακών κρίσεων. Ο τρόπος με τον οποίο βιώνουν τον εαυτό τους ή τους άλλους μοιάζει διχοτομημένος, δηλαδή τη μια στιγμή μπορεί να βιώνουν πολύ θετικά τον εαυτό ή τον άλλον (εξιδανίκευση) και την άλλη στιγμή να βιώνουν πολύ αρνητικά τον εαυτό ή τον άλλον (απαξίωση).

Ιδεοψυχαναγκαστική προσωπικότητα: Χαρακτηρίζεται από ένα μοτίβο έντονης ενασχόλησης με τη μεθοδικότητα, την τελειοθηρία και τον έλεγχο. Οι άνθρωποι με ιδεοψυχαναγκαστικά στοιχεία προσωπικότητας κρίνουν αυστηρά τον εαυτό τους σύμφωνα με άκαμπτους κανόνες, με συνέπεια να βιώνουν έντονο άγχος στο ενδεχόμενο λάθους ή απώλειας του ελέγχου. Η ανάγκη τους για έλεγχο είναι τόσο ισχυρή που καταβάλλουν έντονες προσπάθειες να ελέγξουν ή να καταστείλουν ακόμα και τις σκέψεις ή τα συναισθήματα τους. Συχνά, λοιπόν, παρουσιάζονται ως αποστασιοποιημένοι από το συναίσθημα τους και έχουν δυσκολία στον εντοπισμό και την έκφραση του.

Ναρκισσιστική προσωπικότητα: Χαρακτηρίζεται από ένα μοτίβο αίσθησης μεγαλείου, ανάγκης για θαυμασμό και έλλειψης ενσυναίσθησης. Δύο βασικοί υπότυποι είναι οι «μεγαλοπρεπείς» νάρκισσοι που αισθάνονται ότι αυτονόητα δικαιούνται ευνοϊκή μεταχείριση, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες των άλλων ανθρώπων, και οι «εύθραυστοι» νάρκισσοι, οι οποίοι χρησιμοποιούν ναρκισσιστικές στρατηγικές ως άμυνα, προκειμένου να καλύψουν πιο ευάλωτες πτυχές τους ή ανασφάλειες. Σε κάθε περίπτωση, αδυνατούν να συνδεθούν με υγιή και αυθεντικό τρόπο με τους γύρω τους, με συνέπεια να καταλήγουν με έναν περιορισμένο κύκλο ατόμων με συμπληρωματικά μοτίβα προσωπικότητας.

Αποφευκτική προσωπικότητα: Χαρακτηρίζεται από ένα μοτίβο κοινωνικής αναστολής, συναισθημάτων ανεπάρκειας και υπερευαισθησίας στην αρνητική αξιολόγηση. Συχνά τα άτομα αυτά παρουσιάζουν και κοινωνική φοβία, δηλαδή αγχώνονται υπερβολικά στην ιδέα να εκτεθούν σε κοινωνικές καταστάσεις, όπου πιστεύουν ότι θα κριθούν. Επίσης διακατέχονται από ένα αίσθημα μειονεκτικότητας σε σύγκριση με τους άλλους, όσον αφορά κυρίως τις κοινωνικές τους δεξιότητες ή την εικόνα τους, και πιστεύουν ότι οι άλλοι θα τους απορρίψουν και θα τους αποκλείσουν από τις παρέες τους. Για να διαχειριστούν όλα αυτά, καταφεύγουν σε ένα μηχανισμό εκτεταμένης αποφυγής, όπου αποφεύγουν να εκτεθούν σε οποιαδήποτε κατάσταση ή σκέψη μπορεί να τους προκαλέσει άγχος ή δυσφορία.

Παρανοειδής προσωπικότητα: Χαρακτηρίζεται από ένα μοτίβο δυσπιστίας και καχυποψίας τέτοιο που τα κίνητρα των άλλων να ερμηνεύονται ως κακόβουλα. Όταν αλληλεπιδρούν με άλλα άτομα, εξετάζουν εξονυχιστικά τις αντιδράσεις των άλλων, για να βρουν στοιχεία που θα επαληθεύσουν τις ανησυχίες τους, ότι δηλαδή οι άλλοι προσπαθούν να τους εξαπατήσουν με κάποιο τρόπο. Επειδή ακριβώς δεν εμπιστεύονται τις πληροφορίες που λαμβάνουν από τους άλλους, αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να συνδεθούν ουσιαστικά με άλλα άτομα τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Συνήθως προσβάλλονται εύκολα και είναι υπερβολικά κρυψίνοες, δηλαδή έχουν την τάση να αποκρύπτουν προσωπικές τους πληροφορίες ή σκέψεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εις βάρος τους αργότερα.

This website uses cookies to improve your web experience.

Ομαδική Ψυχοθεραπεία για τη βελτίωση της Ποιότητας Ζωής

Καθημερινά αντιμετωπίζουμε καταστάσεις που δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα, δυσχεραίνοντας έτσι τη δέσμευση μας στις αξίες μας και στην ποιότητα ζωής που θα θέλαμε να έχουμε. 

Συμμετέχοντας στην Ομάδα θα μάθετε να:

  • Διαχειρίζεστε αποτελεσματικά τα συναισθήματα σας
  • Καλλιεργείτε μια στοργική και ισορροπημένη σχέση με τον εαυτό σας και τους άλλους
  • Διαχειρίζεστε αποτελεσματικά προβλήματα στις διαπροσωπικές σας σχέσεις
  • Δίνετε συνειδητά προσοχή στην εμπειρία σας, χωρίς να κρίνετε τον εαυτό σας
  • Εφαρμόζετε νέες συμπεριφορές που θα σας βοηθούν να διατηρείτε έναν υγιή τρόπο ζωής
  • Δεσμεύεστε σε θετικές δράσεις που είναι συμβατές με τις αξίες σας

Οι συναντήσεις είναι δίωρης διάρκειας κάθε Πέμπτη 20:00-22:00, δια ζώσης.

 

Διεύθυνση

Λεωφόρος Κηφισίας 27Α, Αθήνα

Τηλέφωνο Επικοινωνίας

216 939 0828

Επικοινωνήστε μαζί μας για να μάθετε περισσότερα:

Κλείστε δωρεάν γνωριμία με τον ψυχολόγο-ψυχοθεραπευτή Δημήτρη Γιαννιό.
Η Ομάδα ξεκινά στις 23/05/24

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - WEBINARS

Τα διαδικτυακά σεμινάρια επικεντρώνονται σε μια θεματική κάθε φορά και έχουν ψυχοεκπαιδευτικό χαρακτήρα, δηλαδή εισάγουν το κοινό στις βασικές έννοιες και τους ψυχολογικούς μηχανισμούς που εμπλέκονται στην εκάστοτε ψυχολογική δυσκολία. Επιπλέον, προτείνονται αποτελεσματικοί τρόποι αρχικής αντιμετώπισης αυτών των δυσκολιών, σύμφωνα με τις αρχές του Γνωσιακού Συμπεριφοριστικού μοντέλου. 

ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας για μία αξιολόγηση και θα έρθουμε άμεσα σε επαφή μαζί σας.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΖΕΥΓΟΥΣ

Στη Θεραπεία Ζεύγους η θεραπευτική διαδικασία διεξάγεται ανάμεσα στον θεραπευτή και τους δυο συντρόφους, με κοινό στόχο τον εντοπισμό και την τροποποίηση των δυσλειτουργικών μοτίβων σχέσης και επικοινωνίας του ζευγαριού. Συχνά, τα μοτίβα σχέσης και προσωπικότητας του ενός συντρόφου συγκρούονται με τα αντίστοιχα μοτίβα του άλλου, καταλήγοντας σε φαύλους κύκλους αλληλεπίδρασης, από τους οποίους είναι δύσκολο να δραπετεύσει το ζευγάρι.

Κάθε άτομο έχει εσωτερικές εμπειρίες, που περιλαμβάνουν τόσο τις γνωσίες του όσο και τις συναισθηματικές του αντιδράσεις για τη σχέση και το περιβάλλον. Αυτό το γνωσιο-συναισθηματικό σύνολο είναι μία πολύ υποκειμενική εμπειρία για τον καθένα και η κατανόηση των σκέψεων και των συναισθηματικών βιωμάτων του ατόμου για τη σχέση έχει μεγάλη σημασία. Η εσωτερική υποκειμενική εμπειρία επηρεάζει τη συμπεριφορά, αλλά και είναι απάντηση στη συμπεριφορά του συντρόφου του. Δυστυχώς, στα ζευγάρια σε κρίση, η σχέση μεταξύ των εξωτερικών συμπεριφορών του ενός και των υποκειμενικών βιωμάτων του άλλου συχνά εκτροχιάζεται.

Καθώς τα μέλη του ζευγαριού αρχίζουν να αποκρυσταλλώνουν αρνητικά συναισθήματα και στάσεις μεταξύ τους, οι αρνητικές συμπεριφορές του συντρόφου τονίζονται ενώ οι θετικές συμπεριφορές και απόπειρες βελτίωσης της σχέσης μειώνονται ή αγνοούνται.

ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας για μία αξιολόγηση και θα έρθουμε άμεσα σε επαφή μαζί σας.

ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

 Ένας ειδικός ψυχικής υγείας καλείται να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες και να διαχειρίζεται σύνθετες προκλήσεις κατά τη θεραπευτική διαδικασία. Στην Εποπτεία Ειδικών Ψυχικής Υγείας, ο εποπτευόμενος φέρνει προς συζήτηση δυσκολίες που αντιμετωπίζει ή που πιστεύει ότι θα αντιμετωπίσει και με την καθοδήγηση του επόπτη διερευνούν λύσεις και εμβαθύνουν στην πρακτική εφαρμογή του Γνωσιακού Συμπεριφοριστικού μοντέλου  εμπλουτίζοντας  το θεραπευτικό έργο του εποπτευόμενου προς τους θεραπευόμενους του. Συχνά, επίσης, στη θεραπευτική πράξη διακινούνται προσωπικά «τυφλά» σημεία του θεραπευτή που παρακωλύουν τη θεραπεία και τον δυσκολεύουν. Συχνά ζητήματα είναι η αυτοθυσία του θεραπευτή και η αδυναμία του να θέσει ένα σταθερό πλαίσιο συνεργασίας, η  υπερβολική συμφωνία σε δυσλειτουργικές πεποιθήσεις ή και αγνόηση ότι αυτό συμβαίνει, και η συναισθηματική κινητοποίηση κατά την αλληλεπίδραση λόγω χαρακτηρολογικών ζητημάτων των δύο μελών.

ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας για μία αξιολόγηση και θα έρθουμε άμεσα σε επαφή μαζί σας.

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Η Ψυχολογική Αξιολόγηση περιλαμβάνει τη χορήγηση σταθμισμένων ερωτηματολογίων που χορηγούνται αποκλειστικά από ειδικούς ψυχικής υγείας, καθώς και μία συζήτηση και γνωριμία με υπεύθυνο του Κέντρου μας. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία σχηματίζεται ένα εξατομικευμένο προφίλ του ενδιαφερόμενου που τον βοηθά να συνδέσει τα διάφορα προβλήματα στη ζωή του με συγκεκριμένα συμπτώματα και χαρακτηριστικά. Στόχος της Ψυχολογικής Αξιολόγησης είναι η διατύπωση μιας αρχικής διαγνωστικής εντύπωσης που θα βοηθήσει τον θεραπευτή να σχεδιάσει το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο σύμφωνα με τα προβλήματα, τις ανάγκες και τους στόχους του κάθε θεραπευόμενου.  

ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας για μία αξιολόγηση και θα έρθουμε άμεσα σε επαφή μαζί σας.

ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

Οι διαδικτυακές συνεδρίες προτείνονται όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα πραγματοποίησης δια ζώσης ψυχοθεραπείας. Μπορεί να προτιμηθεί όταν κάποιος αδυνατεί να μετακινηθεί, λόγω κινητικών προβλημάτων και προβλημάτων υγείας ή εάν διαμένει στην επαρχεία ή το εξωτερικό. Επίσης, χρησιμοποιείται σε χρονικά διαστήματα που δεν υπάρχει η δυνατότητα προσέλευσης στο γραφείο, προλαμβάνοντας πιθανή υποτροπή και επανεμφάνιση της πρότερης δυσφορικής κατάστασης.

ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας για μία αξιολόγηση και θα έρθουμε άμεσα σε επαφή μαζί σας.

ΟΜΑΔΙΚΗ ΓΝΩΣΙΑΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΙΣΤΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται εβδομαδιαία, δια ζώσης και είναι δίωρης διάρκειας

Πέμπτη 20.00-22.00 & Παρασκευή 19.30-21.30

  • Διερευνούμε τους τρόπους σκέψης που κρύβονται πίσω από τις ψυχολογικές μας δυσκολίες.
  • Μελετάμε τις στρατηγικές που χρησιμοποιούμε όταν συνδεόμαστε με κοντινά μας πρόσωπα καθώς και τα συναισθήματα που μας προκαλεί η σύνδεση μαζί τους.
  • Εξελίσσουμε την αυτογνωσία πάνω στα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας μας.

Θεραπευτικές Προσεγγίσεις:

  • Γνωσιακή Θεραπεία: Πως λειτουργεί το μυαλό μας, μέσω της σκέψης, όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με δυσάρεστες καταστάσεις;
  • Μεταγνωσιακές προσεγγίσεις: Πως να παίρνουμε απόσταση από τις σκέψεις μας, ώστε να τις βλέπουμε από τη σκοπιά ενός παρατηρητή που μελετά τον ίδιο του τον εαυτό;
  • Σχεσιακές προσεγγίσεις: Ποιο είναι το στυλ της αλληλεπίδρασης μας με τους άλλους και πως αυτό χτίστηκε σε σχέση με τα σημαντικά πρόσωπα της ζωής μας;

ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ

Οι Ομάδες είναι ανοιχτές σε νέα μέλη! Συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας και θα έρθουμε άμεσα σε επαφή μαζί σας.

ΑΤΟΜΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η ατομική ψυχοθεραπεία αποτελεί μια συνεργατική διαδικασία ανάμεσα σε θεραπευτή και θεραπευόμενο που διεξάγεται σε ένα κλίμα εμπιστοσύνης και αποδοχής, με στόχο την επίλυση ενός συγκεκριμένου προβλήματος ή γενικά τη διεύρυνση της αυτογνωσίας για μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Όταν το αίτημα του θεραπευόμενου, δηλαδή ο λόγος που τον κάνει να αναζητήσει ψυχοθεραπεία, είναι συγκεκριμένο, παραδείγματος χάρη η διαχείριση κρίσεων πανικού, τότε εφαρμόζεται ένα συγκεκριμένο θεραπευτικό πλάνο που εστιάζει στο παρόν και ασχολείται με τους ψυχολογικούς μηχανισμούς που εμπλέκονται στη διατήρηση του συγκεκριμένου προβλήματος. Όταν το αίτημα είναι πολυσύνθετο, όπως η διαχείριση των συναισθημάτων ή/και προβλημάτων σε σχέσεις, τότε το θεραπευτικό πλάνο είναι ευρύτερο περιλαμβάνοντας στοιχεία από διάφορες θεραπευτικές προσεγγίσεις και πέρα από το παρόν εστιάζει επίσης στο παρελθόν, προκειμένου να διερευνηθούν οι τρόποι, με τους οποίους χτίστηκαν οι ψυχολογικές δομές που ονομάζουμε προσωπικότητα.

ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας για μία αξιολόγηση και θα έρθουμε άμεσα σε επαφή μαζί σας.

Explore
Drag